Toetsen op afstand met Bouw!

Marianne Mundt-Stolk werkt in een vast rooster met een groep leerlingen, zowel Nederlandse als internationale kinderen, met Bouw!. Ze geeft hen meerdere keren per week ondersteuning. Mundt Stolk: 'Of de leerlingen van origine uit Nederland komen, kinderen van expats zijn of vluchtelingen uit een gevaarlijk land als Syrië … ze smullen van de onderdelen die lijken op spelletjes.'

 

Naam: Marianne Mundt-Stolk

Functie: Taalondersteuner en Begeleider Bouw!

School: P.C. Oranjeschool in Scheveningen (PO)

Ook ik ontving half maart 2020 de mededeling dat de scholen tot nader order dicht zouden gaan. Ik besloot al snel om me te verdiepen in de ins en outs van Google Remote Desktop Sharing zodat ik de leerlingen die met Bouw werken op afstand kon toetsen. Juist in deze onzekere tijden gaf mij het veel steun om gewoon het werk wat ik op school deed, te kunnen blijven doen.

 

Als ondersteuner wil je dolgraag dat het technisch lezen gewoon doorgaat. Dat kan op afstand door je desktop met je leerling te delen. Zo blijft de leerling op schema met lezen, oefenen de ouders met hun kinderen bij het thuisonderwijs en neemt de Bouw!-Begeleider/Coördinator nog steeds de toetsen af. Geniaal!

Het voordeel voor mij als Bouw-Begeleider is dat ik de lessen altijd op individuele basis geef. Daardoor was het afstandsonderwijs en thuiswerken voor mij beter beheersbaar dan voor een leerkracht die voor een grote groep leerlingen staat.

 

Internet biedt een gouden kans om het lesgeven toch te laten plaatsvinden op afstand. Er zijn daarbij nog wel enkele uitdagingen te overwinnen, zoals het technische karakter, die voorwaardelijk zijn voor het tot stand komen van de verbinding. Er wordt namelijk wel verwacht, dat ouders en/of leerlingen enige kennis hebben van computers en internet. Er moet namelijk een Google-account worden aangemaakt, een extensie worden toegevoegd aan Chrome en een aantal stappen worden gevolgd ter voltooiing van de verbinding. Vandaar dat ik ook de handleidingen in het Nederlands en Engels in een makkelijker toegankelijke tekst voor de ouders en leerlingen heb herschreven met leuke gekleurde illustraties van Bouw! om hen ondersteuning en vertrouwen te geven in deze onzekere Corona-tijden.

 

De Google Remote Desktop Sharing hou ik in ieder geval achter de hand. Het werkt goed en daarmee heb je als Begeleider Bouw! echt goud in handen. Afstandsonderwijs is een extra 'tool', waar je vele kanten mee op kunt. Je kunt het ook inzetten als een kind langere tijd ziek thuis zit.