Read&Write

Compenserende software voor Chromebrowser en Chromebook

Read&Write is gebruiksvriendelijke, geavanceerde voorleessoftware voor leerlingen met lees-, schrijf- of leerproblemen, zoals dyslexie, werken. Het is ontwikkeld voor werken in de cloud met de Chromebrowser en op een Chromebook. Doordat Read&Write leerdrempels wegneemt, kunnen de leerlingen zelfredzaam omgaan met teksten en presteren op hun cognitieve niveau.

Read&Write biedt online hulp bij begrijpend en technisch lezen en studeren, op school of op de werkplek. Daarnaast biedt het ondersteuning bij het schrijven van teksten. Het leest bestanden met tekst, zoals Word-documenten, PDF’s en digitale (school)boeken, maar ook websites, presentaties en e-mails voor. Read&Write biedt schrijf- en leesondersteuning in een groot aatal talen.

Lees verder over Read&Write

Gebruik het Programma Verbetering basisvaardigheden om Read&Write te bekostigen en help zo leerlingen die vastlopen in hun lees- en spellingontwikkeling. Bekijk onze pagina voor Read&Write.

Read&Write bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Zet Read&Write bovenschools in

Kies voor de bovenschoolse aanpak van geletterdheid. Met de projectbegeleiding en -ondersteuning vanuit Lexima bespaar je tijd en geld én zorg je dat meer leerlingen hun talent benutten.

 

Bekijk de voordelen van de bovenschoolse aanpak

Heeft je school meer dan 2000 leerlingen?

Neem contact op met consultancy@lexima.nl voor een prijs op aanvraag.


Ontdek Read&Write

Read&Write is gebruiksvriendelijke dyslexiesoftware voor werken in de Chromebrowser en op een Chromebook. De geavanceerde voorleessoftware werkt vanuit de cloud en is altijd en overal beschikbaar op computers met een internetverbinding. Read&Write biedt online hulp bij begrijpend en technisch lezen en studeren. Daarnaast biedt het ondersteuning bij het schrijven van teksten. De software leest bestanden met tekst, zoals word-documenten, PDF’s en digitale (school)boeken, maar ook websites, presentaties en e-mails voor. Het is optimaal te gebruiken in combinatie met populaire clouddiensten zoals Google Drive, OneDrive en Office 365. Dat maakt de software ideaal voor scholen die gebruik maken van online leeromgeving.

Verschillende studies toonden aan dat er een significante verbetering van het tekstbegrip is wanneer een zwakke lezer leest met behulp van geavanceerde compenserende voorleessoftware. De software vergroot de zelfstandigheid en draagt bij aan (lees)motivatie en meer schoolplezier. Onderzoek naar de effectiviteit van compenserende software laat positieve effecten zien op de kwaliteit van taken en de snelheid waarmee ze worden uitgevoerd. Het gebruik van compenserende hulpmiddelen heeft ook een remediërend effect. De inzet heeft positieve effecten op lees- en spellingniveau, woordbegrip en tekstbegrip.

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs gebruikmaken van een hulpmiddel. Een van de voorwaarden is dat er geen verbinding kan worden gemaakt met het internet. Read&Write is daardoor niet geschikt voor gebruik tijdens de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs. Alinea Suite en Kurzweil zijn wel geschikt.


Toegevoegde waarde

Voor de leerkracht
Mogelijkheid om alle leerlingen op een fundamentale manier gelijke start- en goede leerkansen te bieden. Maximaliseren van een goede doorstroom, minimaliseren van zitten blijven of uitval zonder diploma.
Tijdswinst en efficiëntieverhoging. Minder 1-op-1 begeleiding nodig. Vlot en eenvoudig te integreren in de lessen. Vakoverschrijdende leersteun zonder de werklast voor jezelf of collega's te verhogen.

 

Voor de leerling

Verhoogde leerefficiëntie dankzij de hulp bij lezen en spellen waardoor de leerlingen zich kan richten op tekstbegrip.
Het zelfstandiger werken, ook met moeilijke en anderstalige teksten, zorgt voor meer vertrouwen en leerplezier.
Tijdswinst door focus op de inhoud en door de efficiënte manier van werken die het programma stimuleert.


Zo werkt Read&Write

Read&Write kenmerkt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. De werkbalk is een onderdeel van de Chromebrowser. Read&Write biedt effectief hulp bij het technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven, het leren en studeren. Read&Write biedt schrijf- en leesondersteuning in een groot aantal talen.

 

Lezen
Read&Write leest bestanden met tekst, zoals Word-documenten, PDF’s, PowerPoint presentaties en digitale (school)boeken, maar ook websites voor. Zowel de hele zin als het woord dat voorgelezen wordt worden gemarkeerd, zodat meelezen ook kan.

Wanneer tekst in een afbeelding staat en niet geselecteerd kan worden, kan de screenshot lezer een foto maken van een stuk tekst, waarna het alsnog kan worden voorgelezen.

 

Schrijven
Read&Write werkt als schrijfhulp gesproken tekst uit tot geschreven tekst. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven.

 

Google-account
Om met Read&Write te kunnen werken is een Google-account nodig. Na het bestellen en downloaden van de bestanden, kunnen deze geüpload worden in de Google Drive omgeving. Vanuit Read&Write in de Chrome Browser zijn de bestanden te benaderen uit de Google Drive.
Read&Write werkt ook vanuit Google Docs. Na het openen van een bestand in Google Docs verschijnt de werkbalk van Read&Write. Deze zit vast aan de standaard werkbalken van Google Docs.

Schoolboeken

Schoolboeken zijn vaak digitaal beschikbaar. Je kunt ze verkrijgen via Stichting Toegankelijke informatie of Dedicon.