Alinea Suite

Compenserende software voor online en offline werken

De geavanceerde compenserende voorleessoftware Alinea Suite ondersteunt leerlingen met lees-, schrijf- of leerproblemen zoals dyslexie. Doordat Alinea Suite leerdrempels wegneemt kunnen de leerlingen zelfredzaam omgaan met teksten en presteren op hun cognitieve niveau.

Alinea Suite is een compleet pakket dat bestaat uit de Alinea Software, Alinea Online en Alinea App. Met Alinea Suite is de juiste assistentie altijd binnen handbereik, zowel bij het werken met papieren als digitaal lesmateriaal. Diverse functionaliteiten ondersteunen bij het lezen, schrijven en studeren.

De geïnstalleerde software werkt na aanmelding ook zonder internetverbinding, tot wel 6 weken. Dit zorgt dat Alinea Suite gebruikt mag worden tijdens de eindtoets van het basisonderwijs, tentamens en examens. Gebruikt de school Woots om digitaal toetsen af te nemen? Alinea Suite kan ook worden gebruikt om alle teksten, vragen en opdrachten van een toets voor te lezen. 

Lees verder over Alinea Suite

Gebruik het Programma Verbetering basisvaardigheden om Alinea Suite te bekostigen en help zo leerlingen die vastlopen in hun lees- en spellingontwikkeling. Bekijk onze pagina voor Alinea Suite.

Alinea Suite bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Zet Alinea Suite bovenschools in

Kies voor de bovenschoolse aanpak van geletterdheid. Met de projectbegeleiding en -ondersteuning vanuit Lexima bespaar je tijd en geld én zorg je dat meer leerlingen hun talent benutten.

 

Bekijk de voordelen van de bovenschoolse aanpak

Alinea Suite biedt hulp bij begrijpend en technisch lezen en studeren. Daarnaast biedt de software ondersteuning bij het schrijven van teksten. Het gebruiksvriendelijke programma maakt moeilijke lezers en spellers zelfredzaam zodat ze op hun eigen niveau kunnen omgaan met teksten. Alinea Suite is een compleet pakket dat bestaat uit Alinea Software, Alinea Online en de Alinea App. Alinea Software is de installatieversie voor Windows pc, deze offline toepassing is ideaal in te zetten tijdens toetsen, examens of in situaties waar geen internet voor handen is. Alinea Online is de cloud-toepassing die via de chromebrowser op computers is in te zetten en met alle online teksten kan werken. Integratie met populaire clouddiensten is ook mogelijk: Google Drive, One Drive en Dropbox. Alinea biedt schrijf- en leesondersteuning in diverse talen zoals Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Hierdoor is Alinea ook goed te gebruiken bij het leren van een andere taal. Alinea app zorgt dat je op een telefoon of tablet alle teksten leest. Zowel online als offline teksten. In het laatste geval maak je een foto van de tekst die je wilt lezen, Alinea herkent de letters en leest de geselecteerde tekst voor.

Verschillende studies toonden aan dat er een significante verbetering van het tekstbegrip is wanneer een zwakke lezer leest met behulp van geavanceerde compenserende voorleessoftware. De software vergroot de zelfstandigheid en draagt bij aan (lees)motivatie en meer schoolplezier. Onderzoek naar de effectiviteit van compenserende software laat positieve effecten zien op de kwaliteit van taken en de snelheid waarmee ze worden uitgevoerd. Het gebruik van compenserende hulpmiddelen heeft ook een remediërend effect. De inzet heeft positieve effecten op lees- en spellingniveau, woordbegrip en tekstbegrip.


Alinea Suite bij eindtoets en examens

Alinea Suite mag offline worden gebruikt bij toetsen en examens.  Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden beschikbaar. DUO levert de spraaksynthesebestanden voor de Centrale Eindtoets, IEP Eindtoets en de Centraal Schriftelijke Eindexamens.

De spraaksynthese-PDF voor het eindexamen is direct te openen in Alinea Suite. Zorg ervoor dat de laatste nieuwe versie van Alinea Suite is geïnstalleerd. Het kan nodig zijn om tijdens het examen het woordenboek en de spellingcontrole te blokkeren, dat kan handmatig via het slotje rechtsonder in het hoofdmenu. Het blokkeren van wifi en of internet is een computerinstelling.

Lees meer op Eindtoets en dyslexie of Eindexamen en dyslexie


Toegevoegde waarde

Voor de leerkracht

Mogelijkheid om alle leerlingen op een fundamentale manier gelijke start- en goede leerkansen te bieden. Maximaliseren van een goede doorstroom, minimaliseren van zitten blijven of uitval zonder diploma.
Tijdswinst en efficiëntieverhoging. Minder 1-op-1 begeleiding nodig. Vlot en eenvoudig te integreren in de lessen. Vakoverschrijdende leersteun zonder de werklast voor jezelf of collega's te verhogen.

 

Voor de leerling

Verhoogde leerefficiëntie dankzij de hulp bij lezen en spellen waardoor de leerlingen zich kan richten op tekstbegrip.
Het zelfstandiger werken, ook met moeilijke en anderstalige teksten, zorgt voor meer vertrouwen en leerplezier.
Tijdswinst door focus op de inhoud en door de efficiënte manier van werken die het programma stimuleert.


Zo werkt Alinea Suite

Met Alinea Suite heeft de leerling steeds de juiste assistentie binnen handbereik, zowel bij het werken met papieren als digitaal lesmateriaal. De gebruiksvriendelijke werkomgeving biedt toegang tot heel wat handige functies. Bekijk het overzicht hier.

 

Lezen

Alinea Suite leest in alle tekstdragers (dus ook op tekst op afbeeldingen). De voorleesfunctie is in te stellen en heeft meerdere stemmen en een aanpasbare voorleessnelheid. De actieve leesondersteuning met tweekleurige markering van woord en zin stimuleert de gebruiker om mee te lezen -

 

Schrijven

De software werkt als schrijfhulp, voorkomt het maken van fouten én corrigeert gemaakte fouten. De slimme woordvoorspeller houdt zelfs rekening met een verkeerd gekozen beginletter. Zo krijgt de leerling bij het intikken van ‘sjo’ meteen het woord ‘chocolade’ in het voorspelvenster. Daarnaast krijgt de gebruiker ondersteuning bij werkwoordvervoegingen en is er een dicteerfunctie (spraak naar tekst).

 

Begrijpen

Het programma heeft uitgebreide woordenboekfunctie die eenvoudig is in gebruik. De verklarende, vertalende en beeldwoordenboeken dragen bij aan het tekstbegrip en verrijken bij schrijven het taalgebruik.

 

Leren

De leerling kan met verschillende kleuren woorden en zinnen selecteren en die laten opnemen in een samenvatting. Ook kan hij of zij de samenvatting inspreken. Door het herhaaldelijk beluisteren, steeds met de juiste uitspraak, wordt leerstof goed ingeprent.

Schoolboeken

Schoolboeken zijn vaak digitaal beschikbaar. Je kunt ze verkrijgen via Stichting Toegankelijke informatie of Dedicon.