Alinea Online

Compenserende software voor online werken

De geavanceerde compenserende voorleessoftware Alinea Online ondersteunt leerlingen met lees-, schrijf- of leerproblemen zoals dyslexie bij lezen, schrijven, begrijpen en leren. Dankzij de leesondersteuning kan de gebruiker zich richten op tekstbegrip.

Alinea Online is een prettig en gebruiksvriendelijk programma dat moeilijke lezers en spellers zelfredzaam en op hun eigen niveau laat omgaan met teksten in alle talen. Alinea Online is het gebruiksvriendelijke compenserende programma met de beste prijs-kwaliteit verhouding in de markt. De software werkt vanuit de cloud en is altijd en overal beschikbaar op computers met een internetverbinding. Gebruikt de school Woots om digitaal toetsen af te nemen? Alinea Online kan ook worden gebruikt om alle teksten, vragen en opdrachten van een toets voor te lezen.

Lees verder over Alinea Online

Gebruik het Programma Verbetering basisvaardigheden om Alinea Online te bekostigen en help zo leerlingen die vastlopen in hun lees- en spellingontwikkeling. Bekijk onze pagina voor Alinea Online.

Alinea Online bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Zet Alinea Online bovenschools in

Kies voor de bovenschoolse aanpak van geletterdheid. Met de projectbegeleiding en -ondersteuning vanuit Lexima bespaar je tijd en geld én zorg je dat meer leerlingen hun talent benutten.

 

Bekijk de voordelen van de bovenschoolse aanpak

Heeft je school meer dan 2000 leerlingen?

Neem contact op met consultancy@lexima.nl voor een prijs op aanvraag.


Alinea Online biedt online hulp bij begrijpend en technisch lezen en studeren. Daarnaast biedt de software ondersteuning bij het schrijven van teksten. Het gebruiksvriendelijke programma maakt moeilijke lezers en spellers zelfredzaam zodat ze op hun eigen niveau kunnen omgaan met teksten. Alinea Online is een cloud-toepassing die via de Chromebrowser op computers is in te zetten en met alle online teksten kan werken. Dat maakt de software ideaal voor het werken in een digitale omgeving. Integratie met populaire clouddiensten zoals Google Drive en One Drive is ook mogelijk. Alinea Online biedt schrijf- en leesondersteuning in diverse talen zoals Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Hierdoor is Alinea ook goed te gebruiken bij het leren van een andere taal. Het programma is ook verkrijgbaar als onderdeel van het uitgebreide programma Alinea Suite.

Verschillende studies toonden aan dat er een significante verbetering van het tekstbegrip is wanneer een zwakke lezer leest met behulp van geavanceerde compenserende voorleessoftware. De software vergroot de zelfstandigheid en draagt bij aan (lees)motivatie en meer schoolplezier. Onderzoek naar de effectiviteit van compenserende software laat positieve effecten zien op de kwaliteit van taken en de snelheid waarmee ze worden uitgevoerd. Het gebruik van compenserende hulpmiddelen heeft ook een remediërend effect. De inzet heeft positieve effecten op lees- en spellingniveau, woordbegrip en tekstbegrip.

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs gebruikmaken van een hulpmiddel. Een van de voorwaarden is dat er geen verbinding kan worden gemaakt met het internet. Alinea Online is daardoor niet geschikt voor gebruik tijdens de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs. Alinea Suite en Kurzweil zijn wel geschikt.


Toegevoegde waarde

Voor de leerkracht
Mogelijkheid om alle leerlingen op een fundamentale manier gelijke start- en goede leerkansen te bieden. Maximaliseren van een goede doorstroom, minimaliseren van zitten blijven of uitval zonder diploma.
Tijdswinst en efficiëntieverhoging. Minder 1-op-1 begeleiding nodig. Vlot en eenvoudig te integreren in de lessen. Vakoverschrijdende leersteun zonder de werklast voor jezelf of collega's te verhogen.

 

Voor de leerling

Verhoogde leerefficiëntie dankzij de hulp bij lezen en spellen waardoor de leerlingen zich kan richten op tekstbegrip.
Het zelfstandiger werken, ook met moeilijke en anderstalige teksten, zorgt voor meer vertrouwen en leerplezier.
Tijdswinst door focus op de inhoud en door de efficiënte manier van werken die het programma stimuleert.


Zo werkt Alinea Online

De gebruiksvriendelijke werkomgeving biedt toegang tot heel wat handige functies. 

 

Lezen
Alinea Online leest in alle tekstdragers (dus ook op tekst op afbeeldingen). De voorleesfunctie is in te stellen en heeft meerdere stemmen en een aanpasbare voorleessnelheid. De actieve leesondersteuning met tweekleurige markering van woord en zin stimuleert de gebruiker om mee te lezen.

 

Schrijven
De software werkt als schrijfhulp, voorkomt het maken van fouten én corrigeert gemaakte fouten. De slimme woordvoorspeller houdt zelfs rekening met een verkeerd gekozen beginletter. Zo krijgt de leerling bij het intikken van ‘sjo’ meteen het woord ‘chocolade’ in het voorspelvenster. Daarnaast krijgt de gebruiker ondersteuning bij werkwoordvervoegingen en is er een dicteerfunctie (spraak naar tekst).

 

Begrijpen
Het programma heeft uitgebreide woordenboekfunctie die eenvoudig is in gebruik. De verklarende, vertalende en beeldwoordenboeken dragen bij aan het tekstbegrip en verrijken bij schrijven het taalgebruik.

 

Leren
De leerling kan met verschillende kleuren woorden en zinnen selecteren en die laten opnemen in een samenvatting. Ook kan hij of zij de samenvatting inspreken. Door het herhaaldelijk beluisteren, steeds met de juiste uitspraak, wordt leerstof goed ingeprent.

Alinea biedt ondersteuning in diverse talen zoals Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Hierdoor is Alinea Online ook goed te gebruiken bij het leren van een andere taal.

Schoolboeken

Schoolboeken zijn vaak digitaal beschikbaar. Je kunt ze verkrijgen via Stichting Toegankelijke informatie of Dedicon.